Over ons

iNSnet is een not-for-profit transitienetwerk dat zich inzet voor een duurzame samenleving. Een social venture met hart voor de planeet, een evenwichtige economie en een faire samenleving waar we samen tot in lengte van tijden van kunnen genieten.

iNSnet is uitgever van Duurzaamnieuws.nl, adviseert organisaties en overheden op gebied van duurzame transitie en communicatie en initieert en coördineert projecten.

iNSnet begon in 2002 als webproject met als doel om best practices op gebied van duurzaamheid te verzamelen en bekend te maken. Daar ontving de website in 2004 de onderscheiding ‘Best Environmental Database 2004′ van de Vrije Universiteit van Brussel voor. In 2005 werd iNSnet een onafhankelijke stichting.

In 2006 was iNSnet een van de geselecteerde deelnemers van het Footprint Forum in Siena, Italie, waar de Ecological Footprint Standards werden vastgesteld. Die vormen de basis voor de Ecological Footprint zoals die is opgesteld door Mathis Wackernagel en het Global Footprint Network (download de Footprint Standards hier).

2006 was ook het jaar waarin iNSnet het initiatief nam voor een trendzettend online onderzoek naar duurzaam gedrag bij consumenten, de ‘Duurzaamheidmonitor‘, en waarin de website de huidige naam Duurzaamnieuws.nl kreeg.

In 2007 volgde oprichter en voorzitter Peter van Vliet een training in Arlington, VA, USA, als Implications Wheel strategic explorations coach. De Implications Wheel methode werd ontwikkeld door futuroloog Joel Barker en helpt organisaties om toekomstscenario’s te ontwikkelen die een helder inzicht geven in kansen en bedreigingen en waarschijnlijke ontwikkelingspaden, waarop de (transitie)strategie van de onderneming kan worden afgestemd en risico’s beheersbaar worden gemaakt.

In de volgende jaren was de stichting (mede)initiatiefnemer van verschillende projecten, zoals de cooperatieve vereniging Zonvogel, een van de eerste cooperaties voor opwekking van zonne-energie,  en het Platform voor een solidaire en duurzame economie, DSE;

Repair Cafe, waar je elkaar kan ontmoeten en ondertussen je kapotte spullen kan (laten) repareren. In 2013 kan dat inmiddels op meer dan 100 plaatsen in zes landen. Lees er ook over in de New York Times.

Alle kennis en ervaring worden nu samengebracht in een praktische visie en toolkit die ondernemers, organisaties en overheden helpt om de transitie naar een duurzame, nieuwe economie snel en effectief te realiseren, meetbaar te maken en te versterken. Dat doen we als commonizers in het gelijknamige nieuwe initiatief.